loga

Experter på taktvätt & takvård

exempelbilder exempelbilder exempelbilder exempelbilder exempelbilder

Frågor och svar om takvårdsbehandlingar

Varför behöver man behandla sitt tak?

Precis som med alla olika material utomhus så slits och påverkas även våra tak av naturen. Det innebär att det börjar växa mossa, alger och lav på takytan som i sin tur sliter på taket oavsett material. Detta leder till slut till stora och kostsamma skador där man behöver lägga om taket. Dessutom är ett tak utan påväxt alltid finare än ett tak med tydliga spår av påväxt och slitage.

När bör jag behandla mitt tak?

Vi tycker att alla borde behandla sina tak, det är alltid bättre att ta tag i problemet innan problemet blir för stort. Det går alltså alldeles utmärkt att behandla sitt tak även fast påväxten inte är så stor. Då blir behandlingen mest i förebyggande syfte istället för i reparerande syfte. Vi rekommenderar sen att man gör en takbehandling var 5:e år för att ha ett friskt, rent och snyggt tak.

Kan jag inte behandla mitt tak själv?

Visst kan man det. Men vi rekommenderar att man anlitar oss som har gedigen utbildning i säkerhet, all nödvändig utrustning, kan både våra produkter och hur man ska behandla taket på rätt sätt. Att behandla tak på rätt sätt är lite av en konst. Vi använder oss dessutom av ledande, miljövänliga produkter som är helt ofarliga för både djur eller natur. Efter flera år i branschen kan vi självklart även lämna garanti på våra jobb!

Hur ofta bör man behandla sitt tak?

Hur mycket slitage och påväxt man har på ett tak varierar rätt mycket. De som bor nära naturen och i regnigare regioner har ett större behov av takvård än de som bor inne i stan. Efter en takvårdsbehandling brukar man säga att det tar ca 4 år innan det kan börja bildas ny påväxt. Därför är vår rekommendation att man behandlar taket var 5:e år.

Vilka material kan behandlas?

Våra behandlingar går att göra på alla olika ytor och underlag. Vi kan även utföra andra former av behandlingar av bland annat mögel på annat än tak. Vi har bland annat en lång och gedigen erfarenhet av fungicidbehandlingar av fasader samt fasadtvätt.

Ingår det någon efterbehandling eller kontroll av behandlingen?

Vi vill alltid ha nöjda kunder, därför ingår det självklart en kontroll med efterföljande efterbehandling vid behov. Denna kontroll görs först efter ca 1 år.

Hur snabbt ser jag resultat av takvårdsbehandlingen?

Man kan se ganska stora resultat redan efter ett par dagar. Påväxten ska börja ändra färg och krympa. Men det är inte bara den synliga påväxten som man behandlar, utan även de små mikroskopiska sporer som finns på och i takmaterialen. Det tar därför ca 1 – 2 år innan all påväxt är helt död. Regn, hagel och snö tvättar därför succesivt rent taket efter utförd behandling. Fullständigt resultat får man alltså vänta lite på, och det är även därför en kontroll och eventuella efterbehandlingar görs först efter ett år.

Varför börjar det inte växa ny påväxt på en gång?

Vid en behandling neutraliseras alla näringsämnen på den behandlade ytan, detta gör helt enkelt att ny påväxt inte kan få fäste eller näring. Behandlingspreparaten är biologiskt nedbrytbara, dessa bryts ner väldigt fort och gör därför minimal påverkan på miljön.

Är takbehandlingen skadlig för miljön?

Nej – så länge produkterna används på rätt sätt och i rätt mängd. Vi använder oss enbart av godkända och miljöklassade produkter som varken skadar djur, natur eller människor. Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP) har gjort omfattande tester på våra produkter med mycket goda resultat. Produkterna är biologiskt nedbrytbara, så även om husdjuren råkar få i sig eller om regnet transporterar det till brunnen så är det helt ofarligt. För oss är miljön viktig och vi gör därför alltid miljömedvetna val i vår verksamhet!

Hur går det till vid bokning av takvårdsbehandling?

Först tar ni kontakt med oss så får vi boka in en besiktning av taket. Vid denna besiktning tittar vi på hur behovet ser ut och hur behandlingen skall läggas upp. Vår personal räknar på en offert baserat på de uppgifter vi samlat in under besiktningen och skickar den till er. Är vi sedan överens bokas en behandling in och våra grabbar kommer ut och behandlar ert tak.

Vid fler frågor är ni varmt välkomna att ringa till oss på kontoret!

Garanterd effekt Kontakta oss